Bahan-Bahan(bekas size 10)boleh dapat 15cup sahaja
- ½ cawan mentega
- ½ cawan minyak jagung
- 1 ¼ cawan gula perang
- 3 biji telur
- 2 ½ cwn tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 3 sudu makan serbuk koko
- 200 ml susu segar ( vanilla atau coklat)
- Sedikit coklat chip untuk hiasan.
Cara-cara:- Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180’C selama 15 minit.
- Pukul mentega, minyak jagung dan gula perang dalam bekas adunan
- Masukkan telur sebiji demi sebiji.
- Tepung gandum, soda bikarbonat, serbuk koko dan baking powder perlu diayak bersama dan dicampur ke dalam adunan tadi.
- Kemudian campurkan susu segar berselang-seli dengan tepung sehingga sebati.
- Paipkan adunan ¾ ke dlm cup kertas dan letak sedikit coklat chip di atasnya.
- Siap untuk di bakar. Bakar selama 20 minit
nota kaki: resepi ni pun boleh digunakan untuk buat kek biasa. Bezanya resepi ini acuannya letak di dalam cup tu . Tapi kalau nak buat kek biasa , tuang la dalam loyang biasa yeee.-selamat mencuba-
No comments:
Post a Comment