Resepi Red Velvet CakeBahan-bahan dan cara membuatnya:Panaskan oven dahulu, 175 darjah celcius.Langkah pertama ; sediakan,250 gm tepung gandum1 sudu teh baking powder1/2 sudu teh garam halus2 sudu makan cocoa powder-ayak sekali dalam satu bekas. Ketepikan.Langkah kedua,240ml susu segar dicampurkan dengan 2 sudu teh cuka. *campuran ini dipanggil buttermilk*- perap selama 10 minit dan campurkan 2 sudu teh pewarna merah. Ketepikan.Langkah ketiga,Pukul sampai kembang,150 gm butter100 gm gula castor200 gm gula perang1 sudu teh esen vanila.-bila dah kembang, masukkan 2 biji telur satu demi satu. Pukul lagi sampai kembang. Kemudian, masukkan tepung yang dah ayak tadi (langkah pertama) berselang seli dengan bancuhan buttermilk (langkah kedua). Ketepikan.Langkah keempat,Campurkan dua sudu teh cuka dengan 1 sudu teh soda bikarbonat. Campuran ni akan berbuih-buih. Cepat-cepat masukkan dalam adunan kek yang diketepikan tadi. (langkah ketiga).Langkah kelima,Masukkan ke dalam loyang yang dan bakar selama 25-30 minit. Bila dah masak, sejukkan. Hias mengikut kreativiti anda.
cream kek redvelvet250gm cream cheese30gm butter1 sudu besar esen vanilla1 sudu besar susu segar100gm gula ising-satukan semua bahan dalam mangkuk, pukul hingga kembang.
notakaki: sapukan cream tu pada kek yang dah disejukkan tadi ..
-SELAMAT MENCUBA-
No comments:
Post a Comment