Wednesday, October 17, 2012

kuih lompang


BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung beras
1/2 sudu teh kapur
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
5 cawan air
1 cawan kelapa parut muda
Garam secukupnya


CARA MEMBUAT
  1. Bancuhkan tepung beras dengan air kapur sudah ditapis.
  2. Masukkan gula merah, gula pasir, dan air ke dalam periuk dan didihkan.
  3. Tuangkan air gula ke dalam mangkuk adunan tepung tadi. kemudian kacau rata.
  4. Panaskan cawan kecil didalam kukusan.
  5. Kukuskan kuih selama 15 minit.
  6. Sejukkan kuih.
  7. Kemudian gaulkan kelapa dengan garam
  8. Cunhkilkan kuih perlahan-lahan dan masukkan kelapa parut muda di tengah.
  9. dan sedia dihidangkan.

-SELAMAT MENCUBA-

No comments:

Post a Comment