Wednesday, October 17, 2012

KEK BUAH



Bahan-bahan 
450 g mentega
400 gula perang atau gula halus-
5 biji telur - grade A
600 g tepung gandum
1 sudu kecil bicarbonate soda-
1 sudu kecil cream of tar-tar
1 sk serbuk pala atau serbuk kayu manis-
450 g buah2an campuran(mix fruits)
150 g kekacang badam - cincang-
1 sudu kecil  esen buah2an atau  oren atau vanilla -
220 g gula pasir - utk gula hangus


CARA MEMBUAT:

1. Masak gula sehingga coklat keemasan dengan api yang kecil. Kacau selalu. Setelah gula bertukar warna perang, tuang air. Biarkan gula larut semua barulah ditutup api. Ketepikan.

2. Panaskan periuk kukusan.

2. Pukuk butter dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur, esen vanila,esen mixfruits dan paste coklat. kacau rata.

3. Ayak tepung dengan baking soda. Gaulkan 2 sudu makan tepung dengan buah-buahan campuran.

4. Masukkan gula hangus dan kacau rata.

5. Masukkan buahan-buahan, badam keping dan  berselang seli dengan tepung. Kacau rata.

6. Tuangkan adunan dalam bekas bersaiz 8 inci.Tutup permukaan bekas dengan kertas alumunium.

7. Kukus kek selama 2- 3 jam.

8. Kek elok dimakan selepas beberapa hari kerana kek akan lebih lembab apabila air buah mula meresap pada kek.Kek juga tahan lama untuk disimpan.

-SELAMAT MENCUBA-

No comments:

Post a Comment